Kisha e “Shën Kollit”

Tropojë, Albania

Përshkrimi i biznesit:

Kisha e Perhondise (Pendarhondia-s) eshte e sh. XI, dmth ndertuar rreth v. 1050, pra, me e vjetra nga ato qe jane ne kembe ne vendin tone, rindertuar mbi themelet e nj kishe paleokristiane (dmth te krishterimit te hershem, me gjase te sh. VI te eres sone) dhe paraqet veçori interesante arkitektonike, me gershetim te elementeve gotike dhe bizantine. Ajo u studjua nga ing. arkitekti, Prof. Aleksander Meksi, dhe u restaurua me kujdes, si monument i rendesishem kulture. Kisha mban emrin e Shen Nikolles dhe dikur gjendej brenda manastirit me te njejtin emer, qe, – sipas disa sondazheve te kufizuara, qe mundem te benim, duket te ishte djegur ne sh. XVI per arsye qe te panjohura e qe mbetet te hulumtohen. Sipas nje dokumenti, hartuar ne ket e manastir ne nentor 1399, del se Manastiri kishte dhe nje biblioteke te pasur e luksoze. Ky dokument, i kumtuar nga K. Papadhopulos, me 1884, ne Odese, ne Kogresin e VI Arkeologjik, qe hartuar ketu nga nga nje fare Danieli, prifti jeromonak dhe igumen i manastirit, ne prani te princ Teodor Muzakes III-te (Muzaka i dyte pat luftuar heroikisht dhe qe vrare ne betejen e Kosoves, 10 vjete me pare, pra me 1389), dhe te nje numuri autoritetesh fetare te larta te principates. Behet fjale per nje inventar te pasur dhe interesant sendesh e librash me vlere, qe do te çoheshi dhe siguroheshin ne kalane e Beligradit (Beratit), ne Manastirin e Shengjergjit, nga frika e dyndjes se afert te turqeve.

Share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Orari:

24-24

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa: